نوشتن فهرست از مواردی است که دانشجویان هنگام انجام پایان نامه در هر دورهای اعم از کارشناسی، کارشناسی ارشد یا حتی دکترا با آن مواجه میشوند. در علوم کتابداری نوشتن فهرست فرآیندی است که باعث میشود تا استفاده کنندگان از آن کتاب یا پایان نامه، سریعتر به موضوع خود دسترسی پیدا کنند. در این مطلب میخواهیم شما را با فهرست نویسی دستی و همینطور قابلیت فهرست نویسی خودکار نرم افزار ورد آشنا کنیم و در ادامه به آموزش فهرست نویسی پایان نامه بپردازیم. با استفاده از قابلیت فهرست نویسی خودکار ورد میتوانید فهرستی مرتب در مدت زمان بسیار کمی برای پایان نامه خود تهیه کنید.
آموزش فهرست نویسی پایان نامه
آموزش فهرست نویسی دستی در WORD
برای این کار در قسمتی که میخواهید فهرست را در آنجا درج کنید کلیک کرده و به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید.
- عنوان نخست به همراه شماره صفحه آن تایپ کنید.
- بین عنوان و صفحه کلیک کنید و با کلید Tab خط را پیمایش کرده و شماره صفحه را در جای موردنظر قرار دهید.
- در منوی Home یا Page Layout در بخش Paragraph فلش مربوط به بخش تنظیمات پاراگراف را باز کنید.
- در پنجره باز شده بر روی دکمه Tab کلیک کنید. به این ترتیب وارد تنظیمات Tab خواهید شد.
- در بخش leader میتوانید نحوه اتصال متن را به صفحه مشخص کنید.
با فشردن کلید Enter در سطر بعد، عنوان بعدی را به همراه شماره صفحه مورد نظر تایپ کنید. خواهید دید تنظیمات برای این سطر و سطرهای بعدی به صورت اتوماتیک انجام خواهد شد.
مشکلات فهرست نویسی دستی
- در صورت زیاد بودن مطالب خسته کننده است.
- در صورت ویرایش مطلب دوباره باید به صورت دستی فهرست را ویرایش کنید.
آموزش فهرست نویسی خودکار در WORD
برای نوشتن فهرست پایان نامه میبایستی تمامی متن خود را با استایلهای مورد نظر تایپ کنید. هنگام کار با نرم افزار WORD در زبانه یا تب HOME حتما قسمتی را که در آن میتوانید استایل متن را مشخص کنید مشاهده کردهاید. برای تیترهای اصلی پایان نامه خود، استایل Heading1 و برای زیرتیترها Heading2 را انتخاب کنید برای زیر تیتر دوم هم Heading3 و … را انتخاب کنید. بعد از انجام این کارها برای ایجاد فهرست این مراحل را انجام دهید.
اگر این استایلها را برای متن خود در نظر نگیرید فهرست نویسی خودکار برای شما انجام نخواهد شد.
- به صفحه اول پایان نامه رفته و در منو یا زبانه Refrences گزینه Table of Contents را انتخاب کنید.
- با انتخاب گزینه Table of Contents مشاهده خواهید کرد فهرست مطالب به همراه شماره صفحه در این صفحه ظاهر میشود.
- فهرست ایجاد شده به صورت پیش فرض، چپ چین است و برای راست چین کردن آن باید کل متن فهرست و در زبانه Home، گزینه Right to Left Text direction و سپس گزینه Align Right را انتخاب کنید.
- واژه Content ظاهر شده در بالای فهرست مطالب را با دوبار کلیک بر روی آن میتوانید به نام دلخواه خود تغییر دهید.
در صورتی که میخواستید فونت نوشتاری فهرست را تغییر دهید با کلیک راست بر روی گزینه Heading مربوطه و انتخاب گزینه Modify در پنجره Modify Style در قسمت Formatting، فرمت و سایز دلخواه خود را انتخاب نمایید.
به روزرسانی فهرست در WORD
گاهی مواقع پیش میآید که بعد از نوشتن فهرست، تغییراتی در متن پایان نامه میدهید. برای ایجاد تغییرات اعمال شده و به روز کردن فهرست، اینکارها را انجام دهید.
- فهرست را انتخاب کنید. برای این کار تنها یک کلیک بر روی آن کافیست.
- بر روی گزینه Update Table ظاهر شده در بالای فهرست کلیک کنید. پنجره Update Table of Contents ظاهر میشود.
در این پنجره دو گزینه وجود دارد.
- انتخاب گزینه update page numbers only فقط شماره صفحات را به روز میکند.
- انتخاب گزینه update Entire Table موجب میشود تا تمامی تغییراتی را که بر روی متن خود اعمال کردید، در کل فهرست اعمال میشود.
در کنار گزینه Update Table گزینه دیگری به نام Table of Contents وجود دارد با انتخاب آن، منویی برای شما باز میشود و با انتخاب هر یک از گزینههای موجود میتوانید جدول فهرست را تغییر دهید.
سفارشی سازی فهرست
در صورتی که میخواهید فهرست ایجاد شده در WORD را بنا به سلیقه خودتان تغییر دهید مثلا اگر نقطههایی را که در فهرست دارید دوست نداشته و میخواهید آنها را تغییر دهید در زبانه Refrences از منوی باز شده گزینه Custom Table of Contents را انتخاب کنید. در پنجره Table Of Contents تب Table of Content را انتخاب کنید. در قسمت Tab Leader این کار را میتوانید انجام دهید.
اضافه کردن تعداد سطوح در فهرست
به صورت پیش فرض در نرم افزار Word تا سه سطح یعنی از Heading1 تا Heading3 میتوانید عنوان داشته باشید. در مواقعی که عنوانهایی را با استایلهای دیگری انتخاب کنید باید در زبانه Refrences با انتخاب گزینه Custom Table of Contents در منوی Table of Contents زبانه Table of Content بخش General، تعداد سطوح را در بخش Show Levels افزایش دهید.
تغییر فرمت فهرست بندی
اگر از فرمت فهرست به وجود آمده راضی نیستید هم میتوانید این فرمت را تغییر دهید. برای اینکار همانند مراحل قبل عمل کرده و در قسمت General بخش Formats یکی از فرمتهای موجود برای فهرست را انتخاب کرده و دکمه OK را بزنید.
سعی کردیم به طور کامل آموزش فهرست نویسی پایان نامه را شرح دهیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و بتوانید پایان نامه خود را به نحو احسن به پایان برسانید.
انجام پروپوزال